GPS-lag opgelost voor oa HTC Diamond, HTC Touch Pro en Xperia X1User Mach2003 op Xda developers heeft een oplossing voor het achterlopen van de GPS op diverse telefoons opgelost. Met een extra driver blijft je positie up to date.

Zo’n beetje alle telefoons met de Qualcomm 7200 processor (htc Diamond, htc Touch Pro, Xperia X1) hebben last van hetzelfde euvel: bij het gebruik van navigatiesoftware lijkt het steeds alsof “je achter jezelf aanrijdt”. Erg vervelend, want de afslag die je volgens je beeldschermpje over 50m moet nemen ben je dan in werkelijkheid al gepasseerd.

Op Xda-developers was men er ook al langer achter dat het niet aan de software ligt maar aan de ingebouwde GPS in de Qualcomm 7200 processor, want bij gebruik van de software met een externe GPS was het probleem opeens verdwenen. Men heeft lange tijd geprobeerd de kern van het probleem te localiseren maar uiteindelijk kon het alleen met wat trial and error in instellingen een klein beetje verbeterd worden. De meeste bezitters van zo’n telefoon berusten al in de tekortkoming en gebruiken al een externe GPS of nemen de vertraging van de GPS op de koop toe.

Gebruiker Mach2003 is er recentelijk toch nog eens wat dieper in gedoken en kon door heel simpel wat GPS logs te bestuderen tot een werkende oplossing komen. In die logs viel hem een aantal dingen op: 1. de tijd en positie worden altijd correct weergegeven, 2. de richting is vaak “nan” (not a number), 3. de snelheid en richting blijven vaak “hangen” tenzij je je 10-30 verplaatst in 1 richting en 4. de DOP waarde (nauwkeurigheidsindicatie) is vaak 666.6, terwijl deze eigenlijk niet boven de 12 mag komen. Blijkbaar gebruikt navigatiesoftware toch regelmatig de richting en snelheidsgegevens van een GPS waardoor de lag ontstaat.

Met deze gegevens kon hij aan de slag: omdat tijd en positie goed altijd goed zijn kun je (door twee posities te nemen en de verstreken tijd daartussen) ook zelf een richting en snelheid berekenen. In feite doe je dan dus hetzelfde als wat de GPS intern ook goed zou moeten doen, maar waar hij blijkbaar toch wat problemen mee heeft. Mach2003 heeft nu een driver geschreven die de locatie/tijd gegevens van de GPS (COM:)poort leest en daaruit snelheid en richting berekent. De correcte gegevens worden daarna op een andere COM: poort weer beschikbaar gesteld. Het enige wat je dus hoeft te doen is je navigatiesoftware te laten wijzen naar de nieuwe COM: poort en wat veranderingen aan te brengen in de registry (hiervoor wordt nog een user interface geschreven). Je kunt de driver downloaden van XDA.

Let wel op. Bij verkeerd gebruik kan het voorkomen dat je je telefoon een harde reset moet geven.

Org artikel : Mobilyz
Auteur : fransb
0 Responses