Review Jabra Stone: Bluetooth headset, the next generation



Er zijn tientallen, zoniet honderden, verschillende Bluetooth headsets op de markt en die werken allemaal ongeveer even goed maar velen van jullie zullen het met mij eens zijn dat er voor iedereen maar een paar zijn die echt lekker (comfortabel) zitten. En dat laatste is minstens net zo belangrijk, toch?

Het Deense GN Netcom introduceert vandaag haar nieuwste headset, de Jabra Stone. Qua design, gebruiksgemak en comfort een revolutionaire stap vooruit, zo zegt Jabra zelf. Welnu, die eigenschappen heb ik de afgelopen zes dagen al kunnen testen.

Laat ik beginnen met het design van de Jabra Stone. Of je hem mooi vindt is natuurlijk grotendeels een kwestie van smaak. Wat mij echter meteen in positieve opvalt is het feit dat je geen 'microfoon armpje' meer op je wang hebt. De Jabra Stone hangt letterlijk om je oor en wordt op z'n plaats gehouden doordat het luidsprekertje (of oortje) in je oor klemt. Vergeleken met de meeste andere Bluetooth headsets is het luidspreker gedeelte een kwart slag gedraaid waardoor het beter in je oor past en voor meer stabiliteit en comfort zorgt. Door het bijzondere ontwerp kan de Jabra Stone overigens wel alleen in het rechter oor gedragen worden. Omdat geen twee oren hetzelfde zijn, en dat geldt eigenlijk ook voor elke andere headset, kun je hem het beste van te voren even passen. Helaas kan dat bij de meeste winkels niet altijd. Ik denk wel dat de Jabra Stone zo is vormgegeven dat er maar weinig (rechter) oren zijn waar hij niet (comfortabel) in past ;-) Bovendien weegt de headset maar 7 gram waardoor je hem nauwelijks voelt zitten. Wat dat betreft is de naam Stone dus niet zo logisch, maar goed. 'Stone' slaat in dit geval ook heel ergens anders op. Ik kan mij wel voorstellen dat er mobiele bellers zijn die een headset standaard in hun linker oor dragen. Dat zal dan dus even wennen zijn. Voor zover bekend komt er ging 'links-orige' versie van de Jabra Stone.



De tweede opvallende eigenschap van de Jabra Stone is de 'Stone' zelf. Als je de headset, die volledig opgeladen zo'n twee uur spreektijd kan leveren, niet gebruikt kun je hem in de Stone plaatsen. De headset ontkoppelt zich dan meteen van je mobieltje. De Stone dient bovendien als oplader en kan de headset, mits zelf volledig opgeladen natuurlijk, drie keer helemaal opladen. In totaal kun je met de Jabra Stone dus een uur of acht mobiel bellen voordat de Stone zelf weer aan de lader moet.



Zoals de meeste headsets is ook het pairen van de Jabra Stone heel eenvoudig. Als je hem de eerste keer aanzet gaat hij direct in pairing modus en wanneer je hem aan je mobieltje gekoppeld hebt dan zal hij in het vervolg (als je dat zo ingesteld hebt op je mobiele telefoon) telkens automatisch koppelen. Dat ging bij mij overigens probleemloos bij zowel de Nokia N97, Samsung Galaxy, Sony Ericsson Aino en iPhone 3Gs (meer toestellen heb ik niet uitgeprobeerd maar ik denk dat het kwa compatibiliteit wel goed zit). De automatische koppeling nam gemiddeld drie tot vijf seconden in beslag. Kortom, dit werkt prima, maar dat zal niemand echt verbazen.

Voor het gebruiksgemak heeft de Jabra Stone ook een touch sensitve volume toets. Die zit aan de buitenkant van de headset. Door met je vinger naar boven of onder over de headset te 'wrijven' zet je hem respectievelijk harder of zachter. Dat werkte op zich ook prima, maar je moet niet te snel bewegen. Om een gesprek aan te nemen of te verbreken klik je op het uiteinde aan de onderzijde van de headset. Druk je het knopje langer in dan activeer je de spraakbesturing (als je toestel dat ondersteunt natuurlijk). Druk je twee keer kort achter elkaar dan wordt het laatst gebelde nummer herhaald.



De geluidskwaliteit van de Jabra Stone is meer dan goed te noemen. Natuurlijk is ook deze headset voorzien van noice cancellation, ofwel Noise Blackout Extreme, waarbij een microfoon zorgt voor het wegfilteren van achtergrondgeluiden en een tweede microfoon het gespreksgeluid opvangt en 'verwerkt'. Het ontbreken van een 'on-face microfoon armpje' heeft geen invloed op de geluidskwaliteit van het gesprek. Ik was telkens prima te verstaan en hoefde ook niet harder te spreken dan normaal.

Het grootste nadeel van de Jabra Stone heeft eigenlijk niets te maken met de headset zelf maar met de verpakking. Hij wordt geleverd in een plexiglas koker en zit daarin zodanig complex verpakt dat je er toch echt even de tijd voor moet nemen om hem uit te pakken. Tijdens de perspresentatie zorgde het uitpakken voor een hilarisch tafereel waarbij een tiental journalisten en bloggers minutenlang zaten te worstelen met het kokertje. Het had wel wat weg van een IKEA uitpak party ;-)

Conclusie:
GN Netcom noemt de Jabra Stone een 'Wireless Earvolution'. Welnu, het is qua vormgeving en door de toepassing van de Stone-lader inderdaad een vernieuwend soort headset. In de dagen dat ik hem getest heb ben ik eigenlijk geen functionele problemen tegengekomen. Hij werkt verder prima en hij zat bijzonder comfortabel. Ik durf best te beweren dat ik nog geen enkele andere headset ben tegengekomen die mij zo goed paste. Zoals gezegd kan ik mij wel voorstellen dat sommige gebruikers zullen moeten wennen aan het feit dat de Jabra Stone alleen in het rechteroor gedragen kan worden. Een klein nadeel is wel de prijs. De Jabra Stone gaat 100 Euro kosten (€99,99). Dat is niet bepaald goedkoop voor een mono Bluetooth headset. Het vernieuwende design en grotere comfort hebben dus wel een prijs. De eerste drie weken zal de Jabra Stone alleen te koop zijn bij BelCompany en PDAShop. Vanaf half November is de headset ook in andere (telecom)winkels te vinden.



De volledige specificaties:
- Geavanceerde technologie met onder andere Noise Blackout™ Extreme
- Bluetooth technologie – gemakkelijk te pairen met Bluetooth 2.1 + EDR & eSCO
- Gesprekstijd: tot maximaal 8 uur
- Stand-by tijd: tot maximaal 12 dagen met de Jabra STONE oplader
- Jabra StatusDisplay™ maakt het gemakkelijk om het batterijniveau te controleren en te zien of er verbinding is met Bluetooth
- Draagbare Jabra STONE oplader maakt het mogelijk om onderweg eenvoudig op te laden en dient tevens als een houder
- Verbind zonder enige moeite tegelijkertijd twee Bluetooth apparaten met Multi-use™ mogelijkheden
- Touch volume control, aan/uittoetsen, voice dailing (afhankelijk van de telefoon die wordt gebruikt), en het streamen van muziek via mobiele telefoons met A2DP
- Lichtgewicht: slechts 7 gram
- Afmetingen: 58mm x 50,7mm x 24,7mm
- Oplader: USB Micro-B, 5-pin

Org artikel : Mobile Cowboys
Auteur : Ron Smeets
1 Response
  1. Platon Says:

    Looks nice. The only minus is its price I guess.