'Apple dient tethering in te schakelen in België'Volgens het belgische bedrijf Test-Aankoop zou het uitschakelen van tethering in de laatste firmware versies van de iPhone niet legaal zijn.

Test-Aankoop is een Belgisch tijdschrift dat alles in verband met aankopen en bedrijven in België onder de loep neemt. Verschillende consumenten hebben raad gevraagd aan de juridische dienst van het bedrijf in verband met het feit dat Apple in de laatste firmware versies voor de iPhone het delen van een 3G-verbinding met een computer heeft uitgeschakeld op vraag van Mobistar.

Mobistar, de Belgische tak van Orange die het exclusiviteitscontract heeft voor de verkoop van de iPhone in België, heeft aan Apple verzocht om de tethering-functie van de iPhone uit te schakelen in België omdat de operator liever speciale abonnementen verkoopt die in samenwerking met een USB-stick ook een computer van een internetverbinding kan voorzien met de hulp van het 3G-netwerk. Mobistar heeft wel het recht om de iPhone te verkopen in België maar niet om als enige abonnementen voor het toestel aan te bieden want koppelverkoop is (nog) niet toegestaan in België. Volgens de juristen van Test-Aankoop zou dat niet toegelaten zijn door de Belgische wetgeving.

Belgische operator Mobile Vikings is van mening dat Apple daarbij andere operatoren die officieel ook de toestemming hebben om diensten voor de iPhone aan te bieden discrimineert. Mobile Vikings zou er namelijk geen probleem mee hebben als klanten van de tethering functie gebruik maken zonder daar extra voor te betalen. Ook zou tethering nog steeds gepromoot worden door Apple als een van de functionaliteiten van de iPhone en gebruikers werden niet gewaarschuwd bij het updaten van de firmware dat deze functie uitgeschakeld zou worden en terug naar een oudere versie van de software is ook niet toegestaan door Apple. Test-aankoop gaat kijken of ze nog veredere acties gaan ondernemen tegen Apple, ook vraagt Mobile vikings aan haar klanten of ook zij een aanklacht willen indienen bij de Federale Overheidsdienst Economie onder het dossiernummer 554978/63.

Org artikel : All About Phones
Schrijver : Jens Royakkers
0 Responses