Waar moet ik op letten als ik een iPhone wil kopen op Marktplaats?Aangezien de iPhone een zeer populair toestel is bij de consument is het dus niet verwonderlijk dat het toestel ook zeer interessant is voor lieden die niet zulke goede bedoelingen hebben. Het blijft me verbazen hoeveel mensen er in die nepadvertenties trappen en zomaar even honderden euro's overboeken op goed vertrouwen. Ik krijg vaak e-mail binnen van mensen die door hebzucht op zo'n koopje reageren en geld overboekten. Dan word goedkoop duurkoop. Voor de mensen die het gewoon niet door hebben dat ze opgelicht worden en/of voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten hier een aantal tips. Er moet een lampje gaan branden bij het volgende:

-Toestellen worden nieuw van de fabriek naar je huis verstuurd!!! (Apple verstuurt niet direct naar consumenten).

- Mensen die in de verste uithoeken van NL zitten (volgens de advertentie) zoals Zeeland, Limburg, Nes Ameland FR, Terschelling West, FR enz. Die personen gaan er natuurlijk van uit dat je de afstand te ver vind om even langs te komen en je het dus wil laten versturen. Vraag je uiteindelijk de bankgegevens op van die persoon, blijkt dat de bank van een persoon te zijn die ergens in Utrecht zit (of ze opereren via katvangers). Aanbieders uit het buitenland in ieder geval vermijden (Amsterdam BU, China BU enz).

- “Vanwege emigratie naar het buitenland”, “wegens geldgebrek” of “wegens faillissement/overname/verhuizing van de winkel” is ook een populaire advertentie tekst.

- In de advertentie zetten dat het artikel verzonden kan worden (of via een zogenaamde 24 uurs service / verzending binnen 24 uur).

- Afhalen niet mogelijk? Gratis verzending (ligt er wel heel dik op dat je opgelicht word).

- Een zogenaamd bestelformulier???

- Advertenties die beginnen met "Beste klant/koper", "Geachte klant", enz

- "Agressieve" advertenties met een goedkope prijs zoals :
Wees er snel bij,
Nu in de aanbieding,
Er zijn meer kapers op de kust,
Weg is weg,
Superprijs,
Kijk snel enz, enz.

- Personen die onder een (nep) bedrijfsnaam adverteren (even googelen of het bedrijf wel bestaat). Er zijn een paar die zelfs de naam van een bekende winkelketen gebruiken. Ze reageren ook vaak via een "gratis" mailadres zoals @yahoo, @hotmail, @live en @gmail. Een beetje bedrijf heeft een eigen internetpagina en een eigen mailadres. Als ze al via MP verkopen dan hebben ze ook een link naar hun winkel in hun MP advertentie geplaatst of ze zijn "gecontroleerd MP verkoper" (De gegevens van de verkoper zijn dan bekend bij MP).

- Advertenties in gebrekkig NL, in het Engels of vol met spelfouten. Meestal de bekende oplichters bendes uit Nigeria en het Oostblok. Zelfs een "professioneel" uitziende advertentie is natuurlijk niet 100% "oplichters vrij".

- Mail respons met zielige verhaaltjes om er voor te zorgen dat de koper niet langs wilt komen. Vb :
*Ik heb slechte ervaringen met ophalen.
*De vorige x ben ik beroofd voor de deur.
*Ik ga morgen op vakantie maar ik kan hem nog wel even snel op de post doen.
*Vanwege faillissement kun je niet meer langs de "winkel" komen.
*Ik mag van mijn moeder geen mensen laten langskomen.
*Ik zit voor mijn werk in "Vlissingen" maar ik kan hem wel via "het bedrijf" via een 24 uur service laten opsturen.

- Foto's van compleet uitgestalde iPhones en accessoires (zelfs met aankoopbon) zijn gemakkelijk via het net te vinden. Vraag om originele foto's met datum en naam op de achtergrond. Zie hieronder enkele voorbeeld foto's die op het net zijn te vinden. Sommigen hebben zelfs een iPhone 2g foto bij een advertentie van zijn/haar iPhone 3g staan.

- Er zijn zelfs oplichters met een "profesionele" website (BESTORE). Alles ziet er "keurig" uit alleen de prijzen zijn TE goedkoop. Ze zitten zelfs onder de prijs van een officieel s imlock vrij toestel (499 euro) voor een 3Gs 32gb!!!

- Pas op voor aanbieders die er iets te veel op hameren om het handeltje te laten versturen.

- Alleen iPhones uit de volgende landen zijn orgineel simlock vrij:

* België: Mobistar
* Tsjechische Republiek: O2, T-Mobile en Vodafone
* Griekenland: Vodafone
* Hong Kong: 3
* Italië: TIM en Vodafone
* Luxemburg: Vox Mobile en LUXGSM
* Macao: 3
* Nieu w-Zeeland: Vodafone
* Rusland: Megafon, MTS, Beeline
* Singapore: Singtel
* Slowakije: Orange (T-Mobile niet)
* Zuid-Afrika: Vodacom
* Taiwan: Chunghwa Telecom
* Turkije: TurkCell, Vodafone

- Kan ik service krijgen voor mijn iPhone buiten het land van aanschaf? Nee, u kunt alleen service krijgen voor in aanmerking gekomen reparaties in het land waar uw iPhone oorspronkelijk is gekocht. Ook hier let op. Nu de 3Gs verkrijgbaar is zie je uiteraard vele advertenties van handelaren die extreem boven de prijs gaan zitten en oplichters die extreem onder de prijzen gaan zitten.
Prijzen van de Italiaanse 3gs : €599 voor de 16GB iPhone 3GS en €699 voor de 32GB iPhone 3GS.
Prijzen van de Belgische 3Gs : €575 voor de 16GB iPhone 3GS en €675 euro voor de 32GB iPhone 3GS.
Ga voor die prijs het toestel ophalen. Er zit veel tuig tussen die hem het liefst "laten versturen".

- Emailadressen van “normale” internetproviders (aantal voorbeelden: @xs4all.nl, @planet.nl, @demon.nl, @hetnet.nl, etc.) zijn gekoppeld aan persoonsgegevens van mensen. Emailadressen zoals @hotmail.com, @gmail.com @yahoo.com zijn emailadressen die verkregen kunnen worden met valse gegevens, en gebruikt kunnen worden in een willekeurig internetcafé.

- Zorg bij alle eventuele aankopen dat je een telefoonnummer van de aanbieder hebt, en hem/haar ook gesproken hebt. Bij voorkeur een nummer van een vast net. (Ook hier weer omdat deze gekoppeld zijn aan persoonsgegevens, in tegenstelling tot pre-paid GSM.)

- Op het moment is de vraag hoger dan het aanbod. De nieuwste iPhone 3GS'en worden duurder aangeboden dan ze in de winkel kosten.

- Zo kan ik nog wel verder doorgaan maar gebruik zelf je gezonde verstand. HET BESTE IS OM HET TOESTEL TE BEKIJKEN BIJ DE AANBIEDER THUIS. Dus nooit afspreken op een vage plaats. Kun je in ieder geval ook controleren of het geen iPhone KLOON is. Een treinkaartje of een tank brandstof verjakkeren is nog altijd goedkoper dan voor honderden euro's opgelicht te worden. Kijk eens op de bekende ‘opgelicht’ sites die deze praktijken onder de loep nemen. (Bij Namen, plaatsen, rekeningnummers, handelswijze, processen verbaal van vele (niet zo snuggere) oplichters komen hier aan bod.

Enkele links :
- opgelichtopinternet
- marktplaatsoplichting
- opgelicht
-
1 Response