Laad je mobiel op met een plantBron : nrcnext
Schrijver : Lisa Rosing

We hadden al energie uit zon, water en zelfs uit mest. Maar energie uit planten? De nieuwe Nederlandse onderneming Plant-e wil stroom gaan produceren uit (levende) planten.

De speciale technologie, die is ontwikkeld door twee onderzoekers van de Universiteit van Wageningen, maakt het mogelijk om op praktisch elke plaats waar planten groeien, elektriciteit te produceren. Het eerste product van Plant-e is een elektriciteitsproducerend groen dak op een gebouw van de universiteit.

Terwijl de plant groeit, wordt de elektriciteit ‘geoogst’. Onder invloed van zonlicht maken planten organische verbindingen aan. Een deel daarvan gebruikt de plant om te groeien, terwijl een ander deel wordt uitgescheiden via de wortels. Van dat laatste maakt Plant-e gebruik. Aan de wortels groeien van nature voorkomende bacteriën die deze verbindingen afbreken. Daarbij ontstaan elektronen, die Plant-e opvangt.

De elektriciteit die wordt opgewekt, heeft een laag voltage en is daardoor niet gevaarlijk voor mens of dier. De stroom is direct te gebruiken voor het opladen van mobieltjes en laptops. Of kan gebruikt worden voor led-verlichting.
Het bedrijf hoopt in de toekomst dat de techonologie uitgroeit tot een grootschalige Europese energieverschaffer. Zo’n systeem zou dan 24 uur per dag groene electriciteit kunnen opwekken. De technologie is in potentie vijf keer efficiënter dan conventionele bio-energie systemen, zeggen experts.
0 Responses