EZ: OPTA moet heldere beltarieven en facturen afdwingen

Staatssecretaris Heemskerk van EZ wil dat de OPTA bij telco's begrijpelijke tarieven en facturen afdwingt. Desnoods wil Heemskerk dit in de wet regelen. De OPTA wil bovendien dat het verbruik van belbundels realtime inzichtelijk wordt gemaakt.

Heemskerk wil samen met de OPTA een einde maken aan de grote diversiteit aan telecomabonnementen. Volgens de staatssecretaris zien consumenten door de bomen het bos niet meer. Dat zei hij donderdagochtend in gesprek met Radio1. De telecombedrijven krijgen eerst de kans zelf een einde te maken aan de onduidelijke tarieven, omdat afdwingen bij wet langer duurt.

Ook wil de telecomwaakhond dat bellers tussentijd kunnen opvragen hoeveel ze al gebeld hebben. "Uiteindelijk willen we toe naar een persoonlijk belprofiel dat is opgesteld op basis van het belgedrag en waarmee de consument eenvoudig bundels kan vergelijken." De OPTA ziet toe op de naleving van de afspraken. "In februari willen we resultaat zien", aldus Cynthia Heijne, woordvoerster van de OPTA, tegenover Tweakers.net.

De OPTA heeft de telecomaanbieders uitgenodigd om nog deze maand op een bijeenkomst te komen om afspraken te maken over het verhelderen van de tariefstructuur, aldus Heijne. "In de huidige telecomwet staat al dat bedrijven de 'geldende tarieven op genoegzame wijze bekend moeten maken', maar we willen nader specificeren wat onder 'genoegzaam' en 'geldende tarieven' verstaan moet worden. Verder willen we tot een standaardwijze komen waarop de tarieven gepresenteerd worden aan consumenten."

"Ik wil dat iedereen zijn telefoonrekening moet kunnen snappen en beïnvloeden en dat al die abonnementen makkelijker te vergelijken zijn en goed te vinden zijn", zei staatsecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken. Het gaat de staatssecretaris vooral om de verschillende belbundels. Heemskerk spreekt van '300.000 verschillende tarieven op vergelijkingssites'. "Daar komt de consument niet meer uit, dat moet makkelijker kunnen."

Bron : Tweakers
Schrijver : Olaf van Miltenburg
0 Responses