Nokia start levering Linux-smartphone N900

Nokia is begonnen met de uitlevering van zijn nieuwe topmodel N900. De release van de eerste smartphone met het op Linux gebaseerde besturingssysteem Maemo stond gepland voor oktober, maar werd met enkele weken uitgesteld.

Nokia levert het toestel dinsdag aan winkeliers, heeft ceo Olli-Pekka Kallasvuo gezegd in een toespraak. Tijdens de presentatie van het toestel begin september werd gesproken over een release in oktober, maar de introductie werd uitgesteld, vermoedelijk om de feedback van 300 ontwikkelaars die een testtoestel kregen te verwerken.

De N900 draait op Maemo, een op de Linux-distro Debian gebaseerd platform dat eerder draaide op de internettablets 770, N800 en N810. De N900 is het eerste model uit deze serie met ondersteuning voor gsm en umts, wat het tot een smartphone maakt. Tot de N900 waren alle smartphones van Finse makelij uitgerust met Symbian S60.

De N900 heeft een resistief 3,5"-touchscreen en bevat de Omap3430-chipset van Texas Instruments. Deze chipset heeft een Cortex A8-core en een kloksnelheid van 600MHz. Dat maakt het ruimschoots de snelste smartphone die Nokia ooit heeft gemaakt. Enkele weken geleden publiceerde Tweakers.net al een uitgebreide review van de Linux-smartphone van Nokia.



Org Artikel : Tweakers
Auteur : Arnoud Wokke
0 Responses