Samsung hernoemt eigen OS voor mobieltjes naar Bada

Samsung heeft zijn eigen OS voor mobieltjes hernoemd naar Bada. De fabrikant gaat de software op veel van zijn nieuwe modellen zetten. Ook komt er een sdk en een applicatiewinkel voor het OS, dat op meerdere kernels kan draaien.

Bada wordt een OS dat kan draaien op de RTOS-kernel die Samsung tot nog toe gebruikte op 'gewone telefoons', zoals de Corby en de UltraTouch. Het kan echter ook op een Linux-kernel draaien. "Bada is een uitbouw van het reeds bestaande platform dat al gebruikt is in bijvoorbeeld de Jet en de Star, en dat opengesteld zal worden voor ontwikkelaars", zegt Samsung-woordvoerder Maurice Ouderland tegen Tweakers.net

De bedoeling is dat steeds meer modellen worden voorzien van Bada. Het aandeel van Windows Mobile- en Symbian-smartphones zou daardoor worden verminderd. Vanaf 2011 zouden er zelfs helemaal geen Symbian-toestellen meer komen van de Koreaanse fabrikant, meldt Telecoms Korea. Dat gerucht is niet bevestigd door Samsung.

Of het bij de Bada-telefoons om smartphones gaat, wordt in december bekend. Bij smartphones is het mogelijk om native software te ontwikkelen, terwijl bij gewone telefoons ontwikkelaars alleen geavanceerde widgets kunnen maken. Met een sdk kunnen ontwikkelaars al wel widgets maken voor Samsungs TouchWiz-interface, die draait op Samsungs eigen OS, Windows Mobile, Symbian en Android.

Bada zal vanaf 2010 op nieuwe modellen verschijnen, zegt de fabrikant. De ontwikkelaarssite is nog niet online: die komt in december. Vermoedelijk komt dan ook de sdk beschikbaar om software te kunnen ontwikkelen voor het nieuwe platform. Ontwikkelaars krijgen daarnaast ook de beschikking over aanvullende tools zoals een tool om de grafische interface te bouwen en een emulator.

Samsung heeft al meerdere toestellen gemaakt met software die op een Linux-kernel gebaseerd is. De Galaxy en Galaxy Spica draaien op Android, terwijl de Vodafone 360 H1 en M1 Linux Mobile als OS hebben.

Org Artikel : Tweakers
Auteur : Arnoud Wokke
0 Responses