Wereldwijde verkopen iPhone stijgen minder snel

Het aantal verkochte iPhones groeide in het derde kwartaal met 7 procent, zo heeft analistenbureau IDC becijferd. Daarmee groeide het marktaandeel van Apple minder snel dan dat van concurrenten HTC en Blackberry.

De markt voor smartphones groeide in het derde kwartaal met 4,2 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, schat IDC. In totaal zijn er volgens de schattingen van het analistenbureau 43,3 miljoen smartphones verkocht, tegenover 41,5 miljoen een jaar geleden.

Marktleider Nokia zag zijn marktaandeel groeien van 37,1 naar 37,9 procent. Vooral door modellen als de N97 en de E71 zijn er in totaal 16,4 miljoen Nokia-smartphones verkocht. RIM heeft met zijn Blackberry's de tweede plaats op de wereldwijde smartphonemarkt overgenomen van Apple. RIM verkocht eenderde meer smartphones en zag zijn marktaandeel stijgen naar 19 procent. De verkopen van de iPhone stegen van 6,9 naar 7,4 miljoen. Daarmee steeg het marktaandeel van Apple met 7 procentpunt, een veel minder hoge stijging dan voorgaande kwartalen.

HTC verkocht 2,4 miljoen telefoons, bijna 15 procentpunt meer dan een jaar geleden. Daarmee kwam het wereldwijde marktaandeel op 5,6 procent. Samsung verkocht evenveel smartphones als een jaar geleden. In Nederland liggen verhoudingen overigens anders: Nokia verkoopt 35 procent van de smartphones, HTC 23 procent. Apple en RIM verkopen beide iets meer dan een op de zes Nederlandse smartphones.Org Artikel : Tweakers
Auteur : Arnoud Wokke
0 Responses