Plan voor monitoring Brits internetverkeer mogelijk vertraagd

De Britse regering zet zijn voornemen om providers het internetverkeer te laten monitoren door, maar de plannen lopen mogelijk wel vertraging op. De plannen, die het loggen van verkeersgegevens uitbreiden, roepen veel weerstand op.

Hoewel de BBC berichtte dat de regering zijn plannen doorzet, weet de krant The Guardian te melden dat het 'onwaarschijnlijk' is dat deze voor de verkiezingen van juni 2010 tot wet wordt gemaakt. Dat heeft het Britse Home Office, het ministerie van Binnenlandse Zaken in het land, bevestigd tegenover de krant. De kans is groot dat die verkiezingen worden gewonnen door de conservatieven, en de Tories hebben aangekondigd dat ze het plan zullen heroverwegen.

De regering van premier Gordon Brown wil met het plan bereiken dat niet alleen gegevens over het e-mail- en telefonieverkeer worden vastgelegd, maar bijvoorbeeld ook informatie over communicatie in chatrooms, online games en social networking-websites. Volgens de regering is dat nodig omdat mensen niet alleen meer via e-mail en telefonie communiceren, terwijl in de huidige situatie alleen die communicatiemiddelen in de gaten worden gehouden.

Overigens gaat het bij het monitoren, net als in Nederland, niet om de inhoud van de communicatie. De regering wil dat alleen gegevens over de communicatie, dus onder andere wie vanaf welke locatie met wie communiceerde, worden vastgelegd. Plannen voor een centrale database waar al deze gegevens moesten worden opgeslagen, werden eerder afgeschoten. In plaats daarvan moesten de bedrijven zelf zorgen voor het opslaan van de data. Die bedrijven hebben echter bezwaar gemaakt omdat dit flinke kosten met zich meebrengt. Bovendien vormen de plannen een inperking op de privacy, vinden critici.

Org Artikel : Tweakers
Auteur : Joost Schellevis
0 Responses