Nieuwe studie mobiele telefonie laat kleine verhoging kans op tumoren zienEen nieuwe studie van de World Health Organization laat een kleine verhoging van de kans op kanker zien bij gebruikers van mobiele telefonie. Binnenkort maar een alu-jasje bij je alu-hoedje kopen?

Goed, even serieus: het is uiteraard nog niet aangetoond in hoeverre de straling van mobiele telefonie gevaarlijk is of niet. En als het al gevaarlijk is, moet je dat ook kunnen kwantificeren, in plaats van het als pure slechtheid te zien.

De Telegraph meldt dat een verkennend rapport over een onderzoek van de World Health Organisation meldt, dat het effect van mobiele telefonie voor de gezondheid van de mens wel degelijk aanwezig is. Het onderzoek werd uitgevoerd over 12.000 mensen in 13 landen van het jaar 2000 tot 2005, waarvan de mensen meer dan 10 jaar een mobiele telefoon hebben gebruikt.

De studie vond een kleine, maar ’significant vergrootte kans’ op verschillende soorten tumoren in het menselijk lichaam. Het woordje significant moet wel in perspectief worden geplaatst. Momenteel wordt gliomatosis cerebri, een vorm van een hersentumor, bij 1.3 uit 100.000 mensen gevonden. In de studie werd een statistisch significante verhoging van de kans op het oplopen van dit type tumor gemeld: 39%. Dit betekent echter dat het dan om 1.8 uit 100.000 mensen gaat.

Misschien zijn die alu-hoedjes toch niet zo’n slecht idee. Zelf probeer ik me wel iets bewuster te worden van de hoeveelheid straling die we om ons heen vinden tegenwoordig, en dat kan geen slecht iets zijn.

Org Artikel : Mobilyz
Auteur : Gazpacho
0 Responses