Orange en Apple beëindigen exclusiviteitsdeal in FrankrijkOrange en Apple hebben hun exclusiviteitsdeal voor de verkoop van de iPhone in Frankrijk beëindigd. Vanaf december mochten andere Franse telecomproviders de telefoon al verkopen, na tussenkomst van de mededingingsautoriteit in het land.

De twee bedrijven hebben de beëindiging van de exclusiviteitsovereenkomst gemeld aan de Franse toezichthouder, zo bericht Total Telecom. De autoriteit nam de overeenkomst tussen de bedrijven in december al onder vuur. Vanaf toen mochten ook andere providers de iPhone verkopen. Volgens de waakhond was de deal 'excessief' en 'concurrentievervalsend'. Het besluit werd in februari door de rechter bevestigd.

Andere telecomproviders, zoals SFR en Bouygues Telecom, hadden geklaagd over het feit dat Orange het exlusieve recht op verkoop had, omdat ze de iPhone zelf ook wilden aanbieden. Sinds het besluit van de mededingingswaakhond gingen ook andere partijen dan Orange de smartphone van Apple, al waren in fysieke winkels enkel nog iPhones met een contract van Orange te verkrijgen. Daar komt met het beëindigen van de deal mogelijk een einde aan.

Maandag maakte Orange bekend dat het vanaf 10 november ook in het Verenigd Koninkrijk iPhones zal gaan verkopen. Half oktober was al bekend dat alle Britse providers de smartphone van Apple zullen gaan aanbieden. In Nederland is T-Mobile vooralsnog de enige partij die de iPhone mag verkopen; de telecomaanbieder zei eerder tegen Tweakers.net niet te weten of daar verandering in komt.

Org artikel : Tweakers
Auteur : Joost Schellevis
0 Responses