T-Mobile krijgt dwangsom om UMTS netwerkHet Agentschap Telecom heeft T-Mobile een dwangsom van 5 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld omdat het bedrijf niet voldoet aan de eisen rondom de UMTS licenties van Orange.

Na KPN heeft ook T-Mobile een dwangsom in het vooruitzicht gesteld gekregen. Het Agentschap Telecom legde de maatregel op nadat uit metingen bleek dat de UMTS licenties van Orange, die sinds de overname door T-Mobile in 2007 eigendom zijn geworden van T-Mobile, ongebruikt op de plank liggen. Uit gedetailleerde metingen van Agentschap Telecom bleek dat T-Mobile op geen enkele van de 300 meetlocaties dekking biedt op de voormalige Orange-frequenties. Daarnaast heeft T-Mobile zelf verklaard dat zij deze frequenties niet gebruiken, wat in strijd is met de licentievoorwaarden.

Eerder dit jaar kreeg KPN al een miljoenendwangsom opgelegd doordat KPN de UMTS licenties van Telfort niet bleek te gebruiken. KPN nam Telfort in 2005 over en kreeg daarmee ook de UMTS licenties van Telfort in handen. Vanwege de dwangsom besloot KPN onlangs de UMTS licenties van Telfort terug te geven aan de Nederlandse overheid.

"Door de recente ontwikkelingen rondom KPN had T-Mobile kunnen weten dat dit er aan zat te komen." zegt Marita Schreur, directeur-hoofdinspecteur van Agentschap Telecom.

T-Mobile krijgt nu de kans om de frequenties alsnog in gebruik te nemen en daarmee te voldoen aan de vergunningvoorwaarden. Als het telecombedrijf na drie maanden nog steeds niet voldoet, dan moeten ze de dwangsom daadwerkelijk betalen. Het bedrag kan oplopen tot maximaal 40 miljoen euro.

Org artikel : GSM Helpdesk
Auteur : Tim Wijkman
0 Responses